Icoana Sporirea minții

giovedì 10 dicembre 2009

Roberto Saviano

Roberto Saviano

Cine e Roberto Saviano? Dario Fo (domnul cu cămaşă roşie, pulover negru şi păr alb, din dreapta fotografiei) i-a spus lui R. S., înainte de a-i conferi dimploma, că ar fi curios să ştie cine era R.S. în copilărie, care erau visurile sale. Roberto a răspuns că era un copil normal care a dorit la un moment dat să scrie, apoi să publice.

Ce şi cum a vrut să scrie R. S. ? A vrut să redea o situaţie prin care să transmită lectorilor următoarele: "Această poveste ţi se adresează, acest pământ (ţară) te priveşte!"

Lui R. S. i-a fost acordat astăzi cel mai înalt titlu pe care Academia de Arte Frumoase din Milano îl oferă persoanelor-personalităţilor. Autorităţile supreme ale Academiei au explicat decizia: elevii şi profesorii instituţiei în discuţie nu sunt interesaţi de bunul SIMŢ (în it. e SENSO), aceştia sunt în căutarea SENSULUI (în it. e SENSO). Astfel, s-a decis acordarea înaltului titlu universitar lui Roberto Saviano, acesta fiind unul dintre Căutătorii de Sens.

Unde s-a petrecut acest lucru? În Milano. Ce este această localitate? "Cel mai mare oraş al Italiei de Sud" (Roberto Saviano). R. S. a explicat şi exemplificat, cu cifre, cât de mulţi oameni au emigrat din zona meridional-italiană în Milano şi câţi bani au adus aceştia oraşului în care trăiesc. A mai explicat faptul că s-au cumpărat cu banii obţinuţi, din varii taxe pe spezele imigranţilor din Italia de Sud (veniţi în Milano), bilete (de călătorie) pentru emigranţii italienii din partea de nord a ţării care au luat calea Germaniei sau Belgiei (în căutarea unui trai mai bun). A vrut Saviano, astfel, să clarifice raporturile între cele două părţi de ţară, Italia de Sud şi Italia de Nord. De regulă, locuitorii ultimei îi blamează pe cei ai celei dintâi.

După ce a primit titlul vestitei universităţi milaneze, Roberto Saviano a ţinut o conferinţă pe tema: "Cântecele delincvenţilor (răufăcătorilor, mafioţilor)". Un curs în toată regula cu: exemple de pe Youtube, traducere din dialectul din zona Napoli în italiana literară, exegeză a textelor pieselor. Despre ce e vorba în aceste cântece? Roberto Saviano, fiind o persoană care s-a născut şi a crescut acolo (unde? într-una din zonele Italiei de Sud în care sunt prezente şi acţionează grupări mafiote), a explicat că în aceste cântece e descrisă viaţa cotidiană a răufăcătorilor. De cele mai multe ori, în aceste piese viaţa unui mafiot e prezentată într-o manieră tragico-eroică. Adică se deplânge faptul că "eroul"-mafiotul nu beneficiază de libertate şi nu se poate bucura de viaţă. Alte cântece sunt adevărate manuale de iubire: se explică în acestea, tinerelor fete, cum pot cuceri un răufăcător. Numeroase piese deplâng faptul că tinerii se transformă în "praf": unii se înscriu în organizaţiile criminale, iar la câteva zile sunt omorâţi (deci idealul de a deveni răufăcători, pentru ei, nu a ţinut decât puţine zile). Altă temă a cântecelor: alergatul cotidan fie al tinerilor normali, fie al tinerilor (sau al bărbaţilor în toată firea) mafioţi, la locul la care a fost săvârşit un omor. La faţa locului toţi tremură, pentru că unele dintre victime, de exemplu, nu sunt încă decedate când comunitatea e deja la locul faptei. Fiecare se întreabă cine e victima, cine a fost criminalul, care a fost mobilul omorului? Aşadar războiul din Italia de Sud e prezentat în aceste cântece. Niciodată în aceste piese nu se spune lucrul următor: "eroul"-mafiotul şi-a ales singur destinul, el a vrut să devină răufăcător, el a vrut să ucidă, să fie ucis. Iată cântecele pe care Saviano ni le-a dat ca exemplu- Youtube: "Il mio amico camorrista", "Nu Latitante", Annaré, 12 Co'Sang - Povere Mman. Şi ca acestea sunt nenumărate altele. Cine le ascultă? Familiile, logodnicele, ei înşişi, mafioţii, răufăcătorii din închisori sau care stau ascunşi pentru a nu fi găsiţi de forţele de ordine.

Despre ce s-a vorbit azi, deci? "Despre cea mai mare firmă (fabrică) a Italiei" (Roberto Saviano). Mărturisesc, în timpul conferinţei, Roberto Saviano a folosit mereu termeni ca "mafia, camorra, latitante=persoană care încearcă să scape unui madat de arest". Ce e Camorra? O organizaţie criminală din Regiunea Campania (sud-vestul Italiei) (. Citiţi mai multe aici- Wikipedia, Camorra sau în orice altă parte, pentru că s-au scris biblioteci întregi până acum despre "războiul" (R.S.) din sudul Italiei.)- cu un patrimoniu (bogăţie) estimat, de statul italian însuşi, ca fiind cel mai mare la nivel naţional!!!

Ce reprezintă Roberto Saviano pentru mine? E o persoană care face parte din generaţia mea şi îmi este exemplu...iar pentru neamul său, cred eu, e un apostol...e o persoană care propune binele...Ii cer scuze lui Saviano şi vouă, dragilor,...nu-mi găsesc cuvintele...pentru că Saviano e... scris în istoria poporului italian...

Ce vă sfătuiesc? Să-l ascultaţi cand vorbeşte...dincolo de a fi scriitor, R. S. e un narator, povestitor minunat... Niciunul din cuvintele sale nu e risipit!!! Să-i citiţi opera...să citiţi volumul "Gomorra"...să-i citiţi biografia...aşa o să inţelegeţi cine e acest tânăr minunat.

Ce vă mai spun? R.S. e păzit zi şi noapte! De ce? Pentru că mafioţii îi pot face rău în orice moment...

Dedic acest post A. care mi-a spus, ştiind că eu o să ma bucur infiiinit, că Roberto Saviano va veni în Milano...si, uite aşa, am putut să vă povestesc aceste lucruri...

Legete anche quoi, cari miei, per capire come stanno le cose su questo meraviglioso evento: Corriere della Sera- Saviano: Milano città del SudLa Lega: «Va a ciapà i ratt...»

Un altro articolo sullo stesso tema: Corriere della Sera- La donna che si è ribellata alla mafia

Nessun commento:

Posta un commento

Idei, acţiuni inspirate, de peste tot adunate!

Archivio blog

Collaboratori