Icoana Sporirea minții

venerdì 4 dicembre 2009

Dario Fo

Dario Fo

Nobelul pentru literatură, Dario Fo l-a câştigat în anul 1997. Fo este dramaturg, actor, regizor şi scenograf italian. E născut în anul 1926, deci are 83 de ani. În această seară ne-a povestit despre faptul că Ambrogio (Ambrozie) era un ins ateu, dar avea mari responsabilităţi în Milano. Influenţa sa era aşa de mare, încât era al doilea după împărat şi chiar putea propune cine va fi următorul conducător.

Fo a făcut o paranteză şi ne-a povestit cât de mândri erau milanezii în acele vremuri (veacul al IV-lea) de canalizările lor, care erau paralele cu râurile, dar nu murdăreau apa acestora şi de alte lucruri de acest gen.

În încercarea de a alege un episcop al oraşului autorităţile milaneze se adună, discută mult, dar nu reuşesc să ia nicio decizie până când, la un moment dat, cineva îi strigă lui Ambrozie: "Tu, Ambrozie, tu trebuie să fii episcop, niciunul din cei propuşi în această adunare nu e atât de potrivit pentru această funcţie". Ambrozie era apreciat pentru felul în care rezolva treburile civile ale statului şi pentru spiritul deschis. Cel propus, ştiindu-se complet ateu, cere câteva zile de gândire. Între timp pune la cale una dintre cele mai puternice orgii organizate vreodată în oraş. După ce o organizează şi ia parte la aceasta merge în faţa tuturor şi mărturiseşte ce a făcut. Autorităţile îi strigă din nou: Tu, Ambrogio, tu trebuie să fii episcop. "De ce?", întreabă acesta? I se răspunde: "Pentru că eşti sincer". Ambrozie înscenează alte episoade prin care încearcă să scape învestiturii, dar înţelege, în sfârşit, că Dumnezeu îl cheamă pe el şi nu pe altul. Ne-a mai spus Fo că Ambrozie a devenit un mare creştin, apărător al celor în nevoie. Sfântul Ambrozie este celebrat pe 7 decembrie şi este patronul spiritual al oraşului în care mă găsesc.

Dario Fo a mai zis că e o mare diferenţă între oraşul Milano, din prezent, şi Milano, capitala Imperiului Roman de Apus, dar şi de Răsărit (din vremea Sfântului Ambrozie), argumentând prin faptul că Sfântul Augustin a fost primit cu braţele deschise. Fo a explicat: Augustin era un negru, venit din zona Africii mediteraneene, chemat de cei din Imperiu, pentru a preda, la Roma şi la Milano, dialectica.

Se spune că Sfântul Augustin şi Sfântul Ambrozie s-au întâlnit la Milano, în epocă. Nu se păstrează însă dovezi ale dialogurilor dintre cei doi.

În Milano există două staţii de metrou care se numesc: Sant Ambrogio, una, şi Sant' Agostino, alta.

Dario Fo ne-a spus toate acestea în această seară deoarece se apropie sărbătoarea Sfântului Ambrozie şi fiindcă dramaturgul este autorul unei cărţi care se numeşte "Sfântul Ambrozie şi inventarea oraşului Milano".

Fo ha parlato tanto sul personaggio che ha generato il libro che vedete in immagine. Dario Fo è un attore eccellente, una persona che è bravissima a recitare. Lui ci ha fatto capire tante cose su Ambrogio-Sant Ambrogio. Anche se Ambrogio non desidera diventare un cristiano, lui accetterà il vescovato di Milano è diventerà alla fine un grandissimo difensore dei sofferenti e una persona che chiede la condivisione dei beni.

Ambroise de Milan est le personaje décrit par Dario Fo dans son libre que se trouve sur table, près de lui. Le dramaturge italien a raconté beaucoup de choses sur Ambroise, sur l' esprit ouvert de ceux-ci, sur ses capacités organisatoires excelentes. Fo a dit, aussi, l' histoire de la fin de la vie d' Ambroise de Milan: l' éveque avait laissé des dispositions précises regardant sa mort-on ne le devait pas enterré en grande pompe. Mais ces disciples n' ont respecté pas son désir. Ainsi que ...durant la cérémonie le temps s' est gaté, les chevaux ont devenu agités et ont détruit le cercueuil de l' éveque...qu' à la fin Ambroise a été porté vers sa tombe avec les bras de ses amis.

Nessun commento:

Posta un commento

Idei, acţiuni inspirate, de peste tot adunate!

Archivio blog

Collaboratori